Har du noen gang tenkt over hvordan ditt lille karbonavtrykk påvirker klimaendringene vår planet gjennomgår? Du tenker kanskje at din små utslipp er ubetydelig i forhold til ting som oljeutvinning eller utslipp fra transportnæringen. Til en viss grad vil du jo ha rett i det, men hva om du ganger alle dine utslipp med antall venner du har, eller antall innbyggere i byen du bor i? Da blir det plutselig snakk om betydelige mengder utslipp. De valgene vi gjør i vårt daglige liv, hvilken type transport vi bruker, hva vi spiser, hvordan vi håndterer vårt avfall, hvordan vi lever, alt har en innvirkning på klimaendringene vi alle må leve med.

Vi mener ikke å tre en rekke lover og regler ned over hodene på alle som leser dette, men vi vil via noen enkle punkter tydeliggjøre hvor enkelt vi alle kan hjelpe miljøet, om vi bare gjør noen små og enkle endringer i vår hverdag.

Involver deg!

Ta noen minutter og kontakte dine politiske representanter. Minn dem på at reduksjon av klimagassutslipp vil bygge et sunnere samfunn, stimulere økonomisk innovasjon og skape nye arbeidsplasser. Sett deg inn i hva de ulike partiene faktisk mener om klima og hvordan de vil forbedre det. Neste gang det er valg kan du velge å stemme på det partiet som har en klimapolitikk du føler du kan stille deg bak.

Vær energieffektiv

Vi liker alle å passe på strømregningen, men du kan gjøre mer enn å slå av lysene i de rommene du ikke oppholder deg i. Bytt de gamle lyspærene med lavenergipærer eller lysdioder. Koble fra datamaskiner, TV og annen elektronikk når de ikke er i bruk. Husk at alle maskiner drar strøm så lenge de er plugget i veggen. Vask klærne på 30 grader. De aller fleste plagg blir mer enn rene nok på 30 grader. Sjekk energiforbruket når du kjøper nye hvitevarer. Du kan etterisolere huset ditt. I dag har er det en rekke lokale og statlige tilskudd man kan søke om for energiforbedring av private hus.

Velg fornybar kraft

Kontakt strømleverandøren din og be om at den kraften du bruker skal være produsert av f.eks.. vindkraft. Om de ikke kan levere, så ta en ringerunde til alle de andre leverandørene.

Spis klokt

Kjøp økologisk og lokalt dyrket mat. Unngå halv- og helfabrikat. Sørg for å ha minst en kjøttfri dag i uken. 18 prosent av alle klimagassutslippene kommer kyr som brukes til kjøtt og melkeproduksjon.

Resirkuler avfall

Desto mer vi resirkulerer av papp, glass, metall og matavfall, desto mindre restavfall blir det til overs. Alt restavfall havner på store fyllinger som igjen produserer store mengder klimagass.

Fly mindre

Flytrafikken etterlater seg et enormt CO2-avtrykk. Før du bestiller din neste flybillett, kan du jo vurdere grønnere alternativer som buss og tog, eller prøv å ferier nærmere der du bor. Reiser du mye i jobbe kan du kutte flyturer ved å benytte videokonferanse i stedet. Ikke bare sparer du miljøet, men du sparer bedriften for tid og penger.

Hold deg oppdatert

Meld deg på nyhetsbrev fra ulike miljøorganisasjoner. De sender med jevne mellomrom ut informasjon om klimaendringer og gode tips og råd til hva vi som enkeltmennesker kan gjøre.

Grønn transport

Biltrafikken i Norge står for en femtedel av det totale utslippet. Undersøk muligheten for å benytte deg av kollektive tilbud, sykkel eller hør med naboen om dere kan kjøre sammen til jobb.

Støtt miljøorganisasjonene

Vi har en rekke organisasjoner i Norge som gjør en flott jobb for miljøet. Finn deg en eller flere organisasjoner du liker og støtt dem med penger, eller ofre litt av din fritid til å hjelpe dem spre sitt budskap.